Vam ponujajo brezplačno spletno stran?

Ste že naleteli na oglas za različne platforme*, ki ponujajo preprosto izdelavo spletne strani, v katerih vam slikajo enostavno izdelavo, enkraten izgled, pripravili pa jo boste kar sami, takorekoč čez vikend in kar iz naslonjača, za nameček pa naj bi bilo vse skupaj brezplačno!? Vas je že skoraj premamila skušnjava, da bi se izdelave spletne strani res lotili kar sami?

V tem članku predstavljamo 5 pomembnih razlik med platformami za postavljanje spletnih strani in WordPressom, ki so bistvene pri izdelavi in uporabi vaše spletne strani – pa nanje morda še niste pomislili.

1. FLEKSIBILNOST

WordPress je odprtokodna platforma, kar pomeni, da je dostopen za urejanje prav vsake stvari, ki je potrebna za uresničitev vaših želja in potreb. Obstaja na tisoče vnaprej pripravljenih tem, ki jih je mogoče kupiti za relativno nizke cene, te se gibljejo med 30 in 60 evri.

Nadgradnje je mogoče najti v obliki pluginov, mnogi izmed katerih so brezplačni, drugi pa stanejo v rangu 10 – 20 evrov. Ker je wordpress mogočno orodje, s tem pride tudi nekoliko večja zahtevnost za uporabo, saj se je potrebno ukvarjati s HTML, CSS, PHP.

2. CENA

WordPress vmesnik je sicer popolnoma zastonj, a kot opisano zgoraj, je kljub temu potrebno računati z nekaterimi stroški, kot so profesionalno izdelane teme in vtičniki, pri večini je potrebno plačati enkraten znesek, za razliko od platform, kjer je strošek mesečni. (Ne glede na to, da razne platforme ponujajo brezplačno uporabo, verjamemo, da si ne želite prikazovanja oglasnih sporočil na svoji spletni strani, ki pridejo skupaj z brezplačnim paketom).

3. IZGLED

Za WordPress obstaja na tisoče brezplačnih in plačljivih tem. Brezplačne ponavadi nimajo vključene podpore, vse pa gredo skozi tog postopek preverjanja. Plačljive teme v splošnem nudijo več možnosti, pa tudi s podporo razvijalcev teme, kadar pride do posebnih primerov, ki zahtevajo njihovo pomoč. Za druge plaforme obstaja kar nekaj 100 tem, ki so sicer vse prilagodljive za mobilne zaslone in v katerih lahko preprosto spreminjate vrstni red elementov, ne morete pa dostopati do urejanja HTML in CSS, kar se lahko hitro pokaže kot omejitev. Njihova največja omejitev pa je v tem, da ko enkrat izberete in uporabite temo, je ne boste mogli več spremeniti. WordPress vam s svojo robustno zasnovo omogoča, da kadarkoli spremenite temo.

4. FUNKCIONALNOST

Za WordPress obstaja več kot 55.000 različnih brezplačnih vtičnikov, če sem sploh ne vštejemo tistih, ki jih lahko kupite. Z WordPress vtičniki lahko naredite na strani praktično karkoli – izboljšate vidljivost za iskalnike (SEO optimizacija), izboljšate varnost vaše spletne strani pred napadi hekerjev ipd. Kadar se odločite, da bi želeli svoje podatke seliti k drugemu ponudniku gostovanja, obstaja pri WordPressu vtičnik tudi za to. Večina jih je zastonj ali pa imajo okrnjeno brezplačno verzijo. Na drugi strani platforme precej otežujejo selitev podatkov iz njihovih strežnikov, saj je potrebno vse preseliti ročno (vsi podatki se namreč nahajajo na njihovih strežnikih). Druge platforme so tudi precej bolj skope v številu različnih vtičnikov, ki jih lahko dodate na stran (vse imajo kontaktni obrazec, galerijo, komentarje, ipd…)

5. SPLETNA TRGOVINA

Spletna prodaja je gotovo pomemben vidik, ki ga uporabniki pogosto iščejo na spletni strani. Pri WordPressu imate za razliko od drugih platform proste roke glede uporabe odprtokodne trgovine (npr. Woocommerce, ki poganja 42% vseh spletnih trgovin na svetu!), urejanjem prikazov in kategorij izdelkov, dostavnih poti in plačilnih možnosti. Z drugimi platformami sicer lahko pripravite spletno trgovino, a ste pri tem večinoma omejeni na plačila preko Paypala.

ZAKLJUČEK

Spletna stran je pomembno orodje za doseganje vaših poslovnih cijlev. Izbire na poti do optimalne strani ne bodo vedno enostavne, najbolj pomembne odločitve na poti so na začetku, saj z njimi začrtamo celotno pot do izdelave strani. Napačne odločitve so pogosto posledica nevednosti in puščajo grenak priokus, ki ga spremljajo dodatni stroški, kadar pa so te pravilne, vam bodo omogočile boljši izkoristek vašega vloženega časa, truda in stroškov – in predvsem zadovoljne obiskovalce, ki se spreminjajo v stranke. Njih pa si želimo prav vsi, ni tako?

*Zaradi jasnosti je kljub temu potrebno omeniti, da med te platforme ne vštevamo drugih odprtokodnih sistemov za postavljanje spletnih strani.