OBJAVE S POVEZAVAMI IN NEPRIJETNA PRESENEČENJA

OBJAVE S POVEZAVAMI IN NEPRIJETNA PRESENEČENJA

Vsi smo že kdaj bili tam. Po urah truda pri pisanju članka ali bloga za spletno stran sledi še pomemben trenutek – končno ga bomo predstavili vesolju z objavo na družbenih omrežjih. Trenutek resnice sledi po objavi – namesto občudovanja lastnega presežka – razočaranje, ker se povezava ne prikaže tako, kot smo si zamislili.

Dejstvo je, da na družbenih omrežjih v dobrih rezultatih izstopajo objave, ki vsebujejo dobro vizualno sporočilo, objave z povezavami pa imajo manjši doseg (reach), povezava s slabim vizualom je zato najslabša možna kombinacija – še posebej, če nas skrbi za doseganje zastavljenih mesečnih ciljev (KPI-jev) na spletnih kanalih. Takšno objavo brez slabe vesti izbrišite. Potem pa se zadeve lotite na pravi način. Nič ni zamujeno, tudi če je objava požela že nekaj všečkov in delitev vaših zvestih podpornikov.

Torej, težava je v tem, da se na vašem FB zidu (ali na zidu vaše FB strani) pokaže objava/povezava:
– z napačno sliko (kot v mojem primeru spodaj),
– z napačnim naslovom,
– z neželenim izpostavljenim besedilom.

Kaj se dogaja? Kako lahko to popravimo?

1. TESTIRAJTE POVEZAVO PRED OBJAVO

Pojdite na FB sharing debugger!

Skopirajte URL vašega članka in ga testirajte. DEBUG!
Takšen, kot se vam prikaže tu, se ob pokazal tudi v objavah na družbenih omrežjih.
Vam je všeč? Če ne, nadaljujte na naslednji korak.

Prikaz povezave nadzira protokol Open Graph. Na prikaz povezave na družbenih omrežjih lahko vplivamo s spremembami v sami HTML kodi. Brez specifičnega znanja ali pomoči programerja nam ne to bo uspelo.

2. UBERIMO BLIŽNJICO Z VTIČNIKOM ZA WORDPRESS

V kolikor je naša spletna stran postavljena na platformi WordPress, je rešitev res preprosta. Na nadzorni plošči spletne strani poiščemo in inštaliramo vtičnik (plugin): Open Graph ali Yoast – to nalogo lahko z lahkoto opravimo popolnoma sami ali pa s pomočjo programerja.

Vtičnika Open Graph ali Yoast nam omogočata, da sami določimo prikazno sliko povezave in določen del besedila.

3. PONOVNO TESTIRAMO

Ko v WordPressu znotraj vtičnika Open Graph ali Yoast nastavimo sliko in besedilo, najprej posodobimo stran. Za tem skopiramo URL strani in ponovimo 1. korak: testiramo povezavo. https://developers.facebook.com/tools/debug/.

Če se vam rešitev še zmeraj zdi za vas prevelik zalogaj, mi pišite na info@unanana.com.