7 znakov, da je vaša spletna stran potrebna prenove

V članku smo nanizali 7 jasnih znakov (lahko jih berete tudi kot alarme), ki kažejo na to, da je vaša spletna stran potrebna prenove ali kar celovitejše preobrazbe.

Se vam je že zgodilo, da ste pristali na kakšni spletni strani in preverili na koledarju, ali smo res v letu 2018?

Če vaše spletno mesto v zadnjih nekaj letih ni doživelo celovite prenove, potem je skoraj gotovo, da se potencialne stranke obračajo drugam. Razlog je preprost. Bolj zaupamo spletnim mestom, za katere podjetja skrbijo in vlagajo sredstva, kot tistim, ki se nam zdijo pozabljena.

Obisk spletnega mesta je pogosto prvi stik obiskovalca z vami in je zrcalo odnosa do njih. Zato je potrebno poskrbeti, da zlahka najdejo informacije, ki jih iščejo, in jim ob tem vliti občutek, da smo vredni njihovega zaupanja.

1. SLABA UPORABNIŠKA IZKUŠNJA

88% spletnih uporabnikov se po slabi izkušnji manj verjetno ali pa sploh ne vrne na spletno mesto in ni nam težko pojasniti, zakaj. Imejte v mislih, da so vaše potencialne stranke videle že stotine spletnih strani. Navajene so na hitro nalaganje, smiselne navigacije in domišljeno zasnovo, ki jasno sporoča, kaj ponujate. Če vaše spletno mesto obiskovalcem otežuje dostop do vsebin, ali ne morejo oddati povpraševanja oz. zaključiti nakupa, vam bodo ti kmalu obrnili hrbet.

2. ZASTARELA ZASNOVA

Spletne strani, starejše od 4 let, zaostajajo v oblikovalskih trendih in s tem odvračajo uporabnike. Za primerjavo pomislite na kupovanje izdelka v trgovini: trgovina A ima na stežaj odprta vrata in prijetno osvetljavo. Tla so čista, na policah pa smiselno zloženi izdelki. Prodajno osebje priskoči na pomoč in izbira dopolnilnih izdelkov nas prevzame, zato kupimo še več, kot smo sprva hoteli. V trgovini B čez cesto pa gori le majhna lučka, vrata so zaprta. Ne vemo niti, ali je kdo tam. Ko kljub pomisleku vstopimo, so police skoraj prazne in ne najdemo nikogar za pomoč. Cena izdelka je enaka v obeh prodajalnah – vendar: kje si boste bolj želeli nakupovati?

3. NI PRILAGOJENA ZA MOBILNE NAPRAVE

Podatki kažejo, da je število uporabnikov, ki brskajo po internetu na svojih mobilnih telefonih ali tablicami, preseglo tiste, ki to počnejo na računalnikih. Če morajo obiskovalci spletne strani s prsti povečati vsako stran, da bi lahko prebrali besedilo, ali pa njihovi palci ciljajo na premajhne povezave ali gumbe – jih to razdraži, nekateri to celo jemljejo osebno. In se ne vračajo, če res ni potrebno.

4. SLABA UVRSTITEV MED ZADETKI NA GOOGLU

Kaj pomaga sodoben izgled spletne strani brez obiskovalcev, ki bi jo videli? Bolj malo. Dandanes je vse bolj pomembno, kako visoko uvršča Google spletne strani med rezultati iskanj, konkurenca v vsaki panogi je ogromna. Dobra uvrstitev v iskalniku Google je tek na dolge proge brez bližnjic – zato je potrebno začeti čim prej. Potrebna je kombinacija strategije ključnih besed, analiza konkurence ter vsebinko in tehnično optimiziranega spletnega mesta.

5. NE ZBIRA PODATKOV O OBISKOVALCIH

Ali veste, kdo obiskuje vašo spletno stran? Kako pogosto jo obiskujejo in kaj iščejo? Zbirate elektronske naslove potencialnih strank in vseh, ki želijo ostali v stiku z vami? Če je odgovor ne, vaše spletne strani niste vpregli pravilno in mimo vas odtekajo poslovne priložnosti. Kontaktni obrazec je pričakovani standard za uporabnike, ki vas obiščejo.

6. NE OMOGOČA VAM POSEGOV V VSEBINO

Živa spletna stran prispeva h kredibilnosti in pomeni dodajanje novih vsebin, opisov, izdelkov, novic … Vendar pa se pogosto zatakne pri vprašanju – kdo v podjetju ima dovolj znanja, da vam ne bo potrebno biti odvisen od zunanje pomoči? Sodobne spletne rešitve omogočajo enostavno dodajanje in urejanje vsebin z znanjem, podobnim tistemu za urejanje besedila z Wordom.

7. FLASH

Če vaša spletna stran še vedno uporablja Flash za navigacijo, animacije ali celo prikaz vsebine, potem je skrajni čas za prenovo. Nekoč popularni vtičnik za izdelavo spletnih strani se je v praksi izkazal kot počasen, neprimeren za iskalnike, ranljiv za napade in vdore, poleg tega ga na nekaterih napravah sploh ni mogoče pravilno prikazati.

Kljub prisotnosti na spletu mnoga podjetja s svojimi potencialnimi partnerji ne komunicirajo učinkovito in se pri tem zanašajo na zastarele spletne strani. Z mobilnostjo se pojavljajo vedno nove zahteve in pričakovanja. Tehnologija, internetne navade in razumevanje, kako komunicirati na spletu, se spreminjajo, potrebno pa jih je upoštevati, da bi lažje zadovoljili potrebe obiskovalcev ter na dolgi rok dosegli zastavljene poslovne cilje.

Če ste pri branju zaznali, da katero od opozoril velja tudi za vašo spletno stran, bomo veseli vašega sporočila.